Dyr og fyrverkeri

fyrverkeri2

Les dyrlegens anbefalinger før nyttårsfesten:

  • Ikke la ditt dyr være hjemme alene nyttårsaften eller dagene før og etter, når fyrverkeri kan forventes.
  • Gi hunden middag litt tidligere enn vanlig nyttårsaften, så den rekker å gå ut på sin kveldsrunde i god tid før fyrverkeriet tar til.
  • Trekk for gardinene eller rull ned persiennene, så lysglimtet fra fyrverkeriet ikke blir for skarpt inne i rommet.
  • Sett gjerne på noe glad musikk, slik at lydeffektene blir mindre merkbare.
  • Om dyret ditt virker skremt, forsterk ikke redselen gjennom å forsøke og trøste med en ynkende stemme! Gi heller din venn en oppmuntrende klapp og forsøk å reagere vanlig og naturlig! Et godt ben eller favorittleken evt. kosekroken kan være det som skal til! Gi katten mulighet til å gjemme seg bort om det gjør at den føler seg tryggere!
  • Ta absolutt IKKE med hunden til plassen hvor det skal skytes opp fyrverkeri! Denne festplassen er ikke noe egnet miljø for dyr!
  • Om du vet at din hund eller katt reagerer kraftig på fyrverkeri, kan du be dyrlegen din om å skrive ut en resept på beroligende og avslappende midler. Det er viktig at du begynner medisineringen i god tid før nyttårsaften (begynn helst i julehelgen), slik at du kan finne ut den individuelt riktige mengden, bivirkninger osv. Medisinen skal ha en avslappende og beroligende virkning på dyret – dyret reagerer senere og langsommere, men drikker og spiser som vanlig.

Hunden må jo også denne dagen få gå ut å gjøre sitt behov. Det er viktig at du som eier passer på å gjøre dagens luftetur så tidlig som mulig, før dyret blir opphisset og stresset. Et allerede engstelig dyr kan nemlig trenge betydelige høyere doser av legemiddelet enn normalt for å roe seg ned, hvilket kan gi uønskede og risikable føgler. – Tenk på at et dyr som har fått medisiner kan miste sin normale væremåte! Om noen eller noe overrasker hunden eller katten, kan den helt refleksvis bite ifra seg for å beskytte seg. Dette må tas hensyn til når det gjelder dyrets kontakt med festglade mennesker, spesielt barn.

GI ALDRI DITT KJÆLEDYR MEDISINER UTEN Å HA KONSULTERT DYRLEGE!!

Husk at ulike dyreslag kan reagere meget ulikt på det samme legemiddel og den nødvendige doseringen kan variere vesentlig. visse legemiddel for human bruk kan være direkte livsfarlige for dyr.

Og til deg som skal ha ansvaret for fyrverkeri vil vi si:

UTVIS STØRSTE FORSIKTIGHET, VIS HENSYN OG OMTANKE FOR ANDRE SÅ FÅR VI ALLE ET GODT NYTT ÅR!